Emil Öberg

Redo att utvecklas: Emil Öberg

Emil Öberg
Emil Öberg

Den 20-22 maj är det dags för Intranätverk 2014 i Göteborg. I den här artikelserien möter vi några av årets deltagare som delar med sig av sina tankar kring konferensen och hur de ser på intranät i dag och i framtiden.

Dagens intranätprofil: Emil Öberg

En vildmarksmänniska som älskar att vara ute i naturen. Emil växte upp i en testlägenhet för Bredbandsbolaget och därav startade intresset för webben som senare ledde vidare till en karriär inom verksamhetsutveckling.

Kan du berätta lite om ditt arbete?

Det som jag brinner för är IT-baserad verksamhetsutveckling. Jag gillar att stödja andra verksamheter och stort fokus ligger på intranätet. Mitt arbete i dag sker på konsultbasis och jag är anställd på ett konsultbolag som heter Monator. Innan dess jobbade jag på Uppsala universitet under fyra års tid.

Hur kommer det sig att du började jobba med intranät?

Jag gled egentligen in på ett bananskal skulle man kunna säga genom att jag fick ett jobberbjudande på Uppsala universitet som jag inte kunde tacka nej till. Jag är i grund och botten kommunikationsvetare och hade inget specifikt intresse för intranät tidigare. Dock har Internet alltid intresserat mig då jag växte upp i en testlägenhet för Bredbandsbolaget. Det har gjort att jag har lärt mig mycket om webben och dess funktioner på egen hand.

Vilken är den främsta utmaningen i arbetet med intranät i dagsläget?

Politik. Allting handlar om internpolitik. I det stora hela finns det tre saker som kan kopplas till själva internpolitiken. Om man tittar på större organisationer och företag har de oftast en rad olika avdelningar som sköter sig själva. Intranät berör väldigt många av de här delarna och det kan bli problem när man måste få alla anställda att jobba mot ett gemensamt mål, vilket de inte är vana vid. Ganska närbesläktat med det är punkt två – att man ofta ser IT som någonting separat. Det är väldigt jobbigt eftersom IT och intranät inte har något egetvärde i sig utan måste vara integrerat i verksamheten. Till sist vill jag också lyfta fram att vi nästan alltid pratar om kostnader för IT istället för att fokusera på nyttan. Det blir ett konstigt fokus då kostnad måste ställas mot nytta.

Kan du dela med dig av en framgångsfaktor i ditt arbete med intranät?

Det finns många men min favorit är: ”fuck it, ship it”. Det kan låta lite konstigt men skäms du inte över din första leverans så har du väntat för länge. Viktigt att poängtera är att vi absolut inte ska leverera system som inte fungerar. Men det är först när systemet används som vi vet om vi gör rätt eller inte. Då vet vi vad som måste förbättras och rent ekonomiskt är det också då som vi börjar få tillbaka våra pengar.

Om vi ser tvärt om – finns det någonting som du är extra varsam med och som andra kan dra lärdom av?

En lärdom är att alltid dra lärdom, någonting som vi är skitdåliga på. Vi tror ofta att det är någonting specifikt som är orsaken till ett problem men det finns i många fall en eller flera bakomliggande orsaker. En bra sak att fråga sig själv är: vad beror det egentligen på? Oftast hittar man den lätta anledningen istället för att gräva mer i djupet.

Varför väljer du att delta på Intranätverk 2014?

För att jag var där 2013 och tyckte att det var en jättebra konferens. Intranätverk är lite mindre än andra konferenser, men den har ett väldigt stort fokus på att människor ska träffa och prata med varandra. Det gillar jag. Sedan är det också bra och intressanta talare – inte den gamla ”skåpmaten” om man säger så. Och vi får heller inte glömma allt trevligt utöver själva talarpunkterna som bidrog till en härlig stämning.

Vilka förväntningar har du på årets konferens?

Att den ska vara som förra året – intim med väldigt bra människor som kommer dit. Inte bara talare utan även deltagare. Sedan hoppas jag också att det är verksamhetsfokus och inte teknikfokus, vilket jag visserligen vet att det kommer bli.

Som avslutning – hur tror du intranät kommer att fungera om tio år?

Jag har ingen aning, och det är därför som vi måste börja jobba med våra arbetssätt. Vi kan inte hålla på att chansa hur världen kommer att se ut om tio år. Vi behöver se till att ha en organisation som kan hantera detta och anpassa sig till det. En organisation som kan ha öppna ögon och säga: vi vet inte vad som händer om ett år, men vi har resurserna, människorna och allt som behövs för att kunna utvecklas på bästa möjliga sätt.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

97d961aebfe7ab054717083dd2ff2cc0>