Redo att inspirera: Nils-Erik Gustafsson

Den 20-22 maj är det dags för Intranätverk 2014 i Göteborg. I den här artikelserien presenterar vi de talare som kommer att sprida sina visdomsord på konferensen och ger er en liten inblick i deras syn på intranät i dag och i framtiden.

Dagens profil: Nils-Erik Gustafsson

Nils-Erik är en flitig kulturkonsument som gärna ser på film, läser böcker, besöker teatern eller går på konsert. En udda hobby är också att samla på telefoner, vilket han själv kallar lite nördigt. I yrkeslivet är Nils-Erik sedan tre år tillbaka webbstrateg på Skatteverkets huvudkontor där han ansvarar för myndighetens intranät.

Kan du berätta lite om din yrkesmässiga resa?

Första gången jag använde en dator sa den ERROR med stora bokstäver, och då tyckte jag att det här måste man kunna göra bättre. Och på den vägen är det. Under min studietid gick jag en datateknisk linje i Linköping i fem år och fokuserade då mycket på det som mötte användarens öga –  det så kallade användargränssnittet. Sedan har jag jobbat med att göra system och produkter effektiva och lätta att använda i drygt 30 år inom telekom- och IT-industrin.

Hur kommer det sig att du började arbeta med intranät?

Under min tid på Ericsson började jag arbeta med webblösningar och när jag senare jobbade som konsult blev det ganska mycket fokus på externa webbar och intranät. Jag hjälpte till exempel dåvarande Vägverket med att bygga om sin externa webb och fick därefter frågan om jag kunde göra om deras intranät också.

Vad är det roligaste/mest intressanta med intranät?

Delvis att du har en större omsättning på informationen på ett intranät jämfört med en extern webb, men också att man kan ta sig lite större frihet. På ett intranät finns möjligheten att testa olika saker utan att man får dåligt anseende.

Kan du dela med dig av en framgångsfaktor i ditt arbete?

Då skulle jag säga att uppmuntra till dialog med användarna på olika sätt. Att göra det lätt att motta synpunkter. En sak som jag är väldigt nöjd med på Skatteverket är att vi har en liten återkopplingsruta när man gör en sökning. Där kan användaren göra en bedömning av sökfunktionen och även skriva några rader förklarande kommentarer eller önskemål. Det har varit väldigt uppskattat.

Nu är det inte långt kvar till Intranätverk 2014 – kan du ge oss ett litet smakprov av din presentation?

Jag tror att jag kommer att prata lite grand om att likna intranätet vid en trädgård. Många intranät föds genom att man har ett ambitiöst intranätprojekt, ungefär som när man anlägger en tjusig trädgård. Men det är faktiskt sedan när den vardagliga skötseln vidtar som det stora arbetet kommer. Man kan inte luta sig tillbaka utan måste pyssla om intranätet varje dag. Annars blir det vildvuxet precis som en trädgård blir om man låter det gå för långt.

Vilka förväntningar har du på konferensen?

Det är alltid kul att träffa och knyta kontakter med andra människor som arbetar med intranät. Intranät är lite speciellt eftersom man svårligen kan kika bakom kulisserna. Jobbar man med externa webbplatser kan man surfa runt och få inspiration men ett intranät kommer man inte åt.

Om vi kikar framåt i tiden – vilka trender kan vi urskilja när det gäller intranät?

Jag tror att interaktiviteten kommer att öka – att man använder sig av olika sorters diskussionsforum ännu mer. Sedan tror jag också att vi får se mer video i framtiden. Istället för att skriva en nyhetsartikel om exempelvis en ny chef kanske man intervjuar personen i en kort videosnutt på några minuter. Faktum är att de flesta människor i dag har en ganska kapabel videokamera i sin mobiltelefon som möjliggör detta.

Som avslutning – hur tror du intranät kommer att fungera om 10 år?

Då vill jag citera Ted Nelson, en amerikansk visionär. I en av sina böcker skrev han sina förutsägelser för fem år framåt. Och i det följande kapitlet hade han sina förutsägelser bortom fem år. Det var en helt tom sida och längst ner stod det en liten text: ”den som gör förutsägelser bortom fem år är en galning”. Det är helt enkelt jättesvårt att sia om någonting som ligger så långt borta.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dbbe807f12640de47733b1bdad0e9c9e""""""""""""