Jostein Magnussen

Redo att inspirera: Jostein Magnussen

Den 20-22 maj är det dags för Intranätverk 2014 i Göteborg. I den här artikelserien presenterar vi de talare som kommer att sprida sina visdomsord på konferensen och ger er en liten inblick i deras syn på intranät i dag och i framtiden.

Dagens profil: Jostein Magnussen

Jostein är en av grundarna till Netlife Research som drog igång för 13 år sedan. Tanken bakom företaget var att göra webbplatser och intranät enkla att använda, vilket Jostein och hans kollegor fortfarande applicerar i sitt vardagliga arbete. På fritiden tar Jostein gärna en tur med segelbåten eller ger sig ut på en löprunda, och helgen innan Intranätverk 2014 kan vi skymta honom på Göteborgs gator då han springer Göteborgsvarvet. Han hoppas själv att träningsvärken hinner försvinna innan han äntrar scenen den 20 maj…

Hur kommer det sig att du började intressera dig för intranät?

Det som vi såg var att folk fokuserade väldigt mycket på webbplatser och att de som arbetade med intranät inte hade samma möjligheter att se och lära av varandra. Därför var det inte så motiverande för människor att jobba med intranät jämfört med öppna webbplatser där man kunde surfa runt och få inspiration. Vi såg delvis att det fanns en marknad men samtidigt att människor i intranätvärlden var i behov av ett forum för att kunna dela kunskap och erfarenheter. Så vi skapade en liten intranätkonferens i Norge och försökte stärka intranätets anseende som kommunikationskanal och arbetsverktyg.

Vad skulle du säga är det mest intressanta med intranät?

Det är att intranät är i gränslandet mellan en webbapplikation, ett socialt nätverk som Facebook och något liknande en klassisk nyhetskanal. Du får helt enkelt en slags mix som är väldigt intressant.

Vilken är den främsta utmaningen i arbetet med intranät i dagsläget?

Något som jag kommer att ta upp i min presentation är allt prat kring sociala och mobila intranät etc. Detta är väldigt flott, men många glömmer av att fixa själva grunden först. Man fokuserar på de lite mer fräcka sakerna istället för att exempelvis först se till så att innehållet är anpassat till användaren. För att ett intranät ska göra nytta måste användarna förstå hur det fungerar och hur de finner all information. En annan sak är också att många intranät är allt för demokratiska – att alla ska få tycka till och bidra med innehåll osv. Då blir det alldeles för lite kvalitetssäkring av innehållet samtidigt som intranätet kan bli gigantiskt på kort tid. Vår syn är att intranät egentligen borde vara ganska små och enkla, vilket gör dem lättare att använda.

Kan du dela med dig av någon framgångsfaktor i ditt arbete med intranät?

Väldigt mycket handlar om att lära upp de som producerar innehållet så att kvaliteten blir högre. Vi säger ofta att du inte ska producera artiklar på intranätet utan recept för hur människor ska lösa uppgifter. Det är viktigt att samla folk så att de arbetar mot samma mål och kvalitetssäkra innehållet. Vårt största fokus är att stödja användaren i dess arbete.

Nu är det snart dags för Intranätverk 2014 – varför har du valt att delta?

I och med att vi har vår egen konferens försöker vi hänga med i vad som händer i resten av världen. Faktum är att det inte finns särskilt många bra intranätkonferenser, men Intranätverk ser ut att hålla en hög kvalitet.

Vilka förväntningar har du på konferensen?

Jag förväntar mig att få en inblick i vad andra har lyckats med och i vilka fällor de har gått. Det är främst det som jag är intresserad av – att se exempel på vad andra har gjort som vi kanske kan ha användning av i våra projekt.

Till sist slänger vi en liten blick på framtiden – vad tror du kommer hända i intranätvärlden?

Det är väldigt svårt att säga. Egentligen finns det väl två trender som jobbar lite mot varandra. Den ena handlar om små specifika system som löser enskilda uppgifter medan den andra cirkulerar kring ett stort system som ska lösa allt. Frågan är vilket lösning som är bäst? Jag är nog mer för de små agila systemen som underlättar att få saker gjorda och dashboard-liknande system på toppen som knyter samman det hela.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

c917850176c0463d6d7cadd726251036ssssssssssssssssssssssssssss